miercuri, 24 ianuarie 2007

VULCANII NOROIOŞI






VULCANII NOROIOŞI, de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici (la 12 km de Berca), reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte (geologică şi botanică) din ţara noastră situată pe o suprafaţă de 30 ha. Acest fenomen natural spectaculos este rar întâlnit în lume, peisajul ciudat pe care îl formează numeroşii vulcani în miniatură, prin craterele cărora gazele din adâncuri aduc noroi sub forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenuşie, fiind impresionant. Această "lavă" vâscoasă provine din dizolvarea marnelor şi argilelor întâlnite în cale de apa antrenată spre suprafaţă de presiunea gazelor. În jurul "vulcanilor" se dezvoltă o vegetaţie care s-a adaptat la salinitatea ridicată de aici. Căile de acces sunt: şoseaua naţională Buzău-Braşov sau cu trenul de la Buzău la Berca;
Pornim din orasul Buzau pe drumul national DN 10 pe care parcurgem circa 17 km., până în localitatea Sătuc, unde o luăm dreapta spre Berca. După ce am traversat râul Buzău, drumul se ramifică din nou. De această dată o luăm spre stânga, si din nou dreapta după numai câteva sute de metri urmând indicatorul spre Chiliile ( lăsând la stănga drumul spre Mănastirea Rătesti). Parcurgem circa 10 Km până la următoarea intersectie, unde o luâm iar dreapta , si de unde mai avem de mers comform indicatorului 5,5 km pîna la Vulcanii noroiosi. Un ultim indicator îl intâlnim la numai 2km., de vulcani. Aici dacă facem la stânga trecând peste un pod ajungem la Pâclele Mari, iar dacă megem înainte si parcăm masina la magazinul mixt de la sonde, după care urcăm dealul dăm de Pâclele Mici. Oricum nu vă sfătuim să renuntati la Pâclele Mici luându-vă după nume.


Drumul a fost in ultim timp refăcut, existând portiuni mici de drum petruit, iar in rest asfaltat. Deasemenea traseul este bine marcat .

4 comentarii:

Anonim spunea...

nu ai fotografii destul de frumoase pentru cat de tare e peisajul

Anonim spunea...

Acolo unde se plateste intrarea sunt de fapt paclele mici.La parcul de sonde pe deal sunt paclele mari.Va rog faceti corectura de rigoare.

NICOLAE NICOARĂ-HORIA spunea...

ulcanii noroioşi...
Berca- Buzău, 31 Octombrie 2008

Am văzut Vulcanii
Noroioşi,
În ochii lor
Era atâta
Tină!
Jur-împrejur
Octombrie, Lumină,
Sus, în Văzduh,
O umbră de cocor
Îmi aducea atâta
Dor
De-Acasă,
De Munţii mei
Din marginile
Humii,
Şi stând acolo,
De deasupra lumii
Se auzea noroiul
Cum m-apasă...

Nicolae Nicoară-Horia

Anonim spunea...

Merita sa vizitezi Vulcanii noroiosi.E CEVA CU ADEVARAT MAGNIFIC!!!! Iar ca si cazare Pensiunea Speranta e de laudat pentru ospitaliatea deosebita.
SIBIU