miercuri, 31 ianuarie 2007

Muzeul Chihlimbarului

a fost construit de locuitorii din Colti în anul 1973. Clãdirea ese asemãnãtoare unei case tãrãnesti cu trei nivele: demisol parter si etaj. Sunt amenajate numai parterul si etajul.
Parterul este compus din trei încãperi în care se aflã colectia de chihlimbar, colectiile de flori de minã, roci, fosile si pietre semipretioase. Tot aici se mai aflã documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pãmântului, atestarea documentarã a localitatii Colti, învãtãmântul-cultura si istoria acestor meleaguri.
Chihlimbarul (sau ambra) este o răşină fosilă divers colorată (mai ales în nuanţe de galben), provenită din mai multe specii de pini; vârsta sa este estimată la 50-60 milioane de ani. În structura sa se găsesc adesea fosile animale sau vegetale. Prin tradiţie, este considerat a avea proprietăţi terpautice speciale, dar este şi un material foarte apreciat pentru bijuterii.


Colectia de chihlimbar este unicã în tara noastrã si printre putinele în lume. Ideia organizarii ei se datoreazã faptului cã la Colti se gãseste chihlimbar în sol, în strate dezvelite, la suprafatã sau în adâncime. Aceasta colectie este compusã din: roci cu chihlimbar, chihlimbar brut(romanit, denumit si piatra soarelui sau ambra) si prelucrat, unelte folosite la extragerea si prelucrarea chihlimbarului.
Ca obiecte deosebite avem: o bucatã de chihlimbar de 1785 grame, o alta bucatã de chihlimbar de 1500 grame, obiecte din chihlimbar pe diferite nuante de culori, de la galben transparent panã la negru opac, sau cu mai multe nuante de culori într-un singur obiect, un cercel din chihlimbar care are conservat în el o furnicã (specialistii spun cã furnica a trãit la Colti acum trezeci de milioane de ani), o bucatã de chihlimbar sectionatã care pãstreazã urme din scoarta copacului din care ca provenit rãsina respectivã. Fosta minã de chihlimbar se aflã chiar lângã muzeu.
O importantã deosebitã prezintã si celelalte colectii si documente.
La etaj se aflã o frumoasã si deosebitã colectie de etnografie compusã din obiecte tãrãnesti vechi, donate de locuitori: rãzboi de tesut, stergare, lãzi de zestre, pieptãni pentru lânã, pieptãni pentru cânepã, cofe, cric din lemn, opinci din lemn, etc.
Tot aici se aflã o colectie de batiste cusute cu multã migalã si pricepere.
Turistul ajuns la Colti, nu trebuie sã rateze vizitarea asezãrilor rupestre Alunis, aflate la 6 Km. de centru comunei, în satul cu acelasi nume.
Biserica Alunis sãpatã în piatrã de doi ciobani pe la anul 1274, atestatã documentar la 1351, a fost schit de cãlugari pâna la 1871, iar de atunci este biserica satului.
-Hramul ei este la 29 August - Tãierea capului Sfântului Ioan Botezatoru

Pentru a ajunge la Colti urmati DN10 Buzãu -Brasov, pânã în localitatea Pãtârlagele, dupã care se parcurg pe drumul judetean Valea Sibiciu-Colti 13 km.
In localitatea Colti existã posibilitatea cazãrii la pensiunea agroturisticã casa Nica - 11 locuri; tel 0238 522 555